čtvrtek 21. června 2012

Polentový speciál.

Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Polenta se podává buďto samostatně nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato zdánlivě obyčejná kukuřičná kaše je ale také oblíbeným pokrmem Chorvatska, Rumunska, Černé Hory a Srbska, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.

Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály.
(převzato z wikipedie)

A teď už naskenované recepty. Já  zatím zkoušela kaši a hranolky a obojí bylo výborné - obzvlášť jestli máte rádi kukuřici. Polenta určitě stojí za vyzkoušení :-)
Jinak místo parmazánu můžete použít jakýkoliv sýr, který máte rádi. Hranolky jsem s parmazánem dělala, ale do kaše jsem pak dávala normální eidam a bylo to dobrý taky. 

 

 

0 komentářů :

Okomentovat