sobota 16. května 2015

Sušenky s kusy čokolády a mořskou solí.

Dlouho jsem hledala recept na ty pravé sušenky a vypadá to, že jsem ho konečně našla. Nic lepšího jsem zatím neupekla. Dobře vypadají, jsou tak akorát čokoládové a naprosto vyhovují mým požadavkům na kombinaci sladkého a slaného. Jestli se chystáte zkusit něco nového, dejte jim šanci. 

Z tohoto množství jsem upekla devět celkem velkých sušenek a zbytek jsem si zamrazila třeba pro návštěvy. 

Jak zamrazit: z těsta si vytvořte kuličky, které necháte na na pečíčím papíru ztuhnout v mrazáku. Poté je stačí dát do pytlíčku a kdykoliv vytáhnout. Zmrzlé kuličky dejte rovnou do rozehřáté trouby a dejte jim jen o pár minut pečení víc. Jsou výborné, jak když je pečete poprvé, tak zmrazené. 

Ingredience: 
113g másla pokojové teploty
50g třtinového krupicového cukru
165g třtinového muscovado cukru (já ho kupuju v M&S)
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
3/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli (mořské nebo obyčejné)
220g hladké mouky
225g čokolády nasekané na větší kousky (lepší je nějaká kvalitnější, zda bude hořská nebo mléčná je na vás)
Vločky mořské soli na ozdobení (já je sehnala jen v M&S, malá lahvička stála 99,-)

Předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si plech s pečícím papírem.

Ve velké míse vyšlehejte ručním mixérem máslo s cukry, aby bylo nadýchané (asi 5 minut). Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt a šlehejte dokud se vše nespojí. Přidejte sůl a jedlou sodu, poté pomalu postupně zašlehávejte mouku. Nakonec špachtlí vmíchejte kusy čokolády. 
Z těsta udělejte kuličky (použijte cca 1 a půl lžíce těsta). Dejte je na plech a nechte mezi nimi větší prostor. Posypte je vločkami soli a dejte péct na 11 až 12 minut. Na povrchu budou zlaté  a uvnitř lepkavé. Po upečení je nechte alespoň 5 minut na pečícím papíru vystydnout než je dáte na mřížku či někam jinam. 


Recept ze Smitten kitchen


0 komentářů :

Okomentovat