pondělí 23. prosince 2013

Vaječný koňak.

Letos jsem se rozhodla, že jednou z nových vánočních tradic bude také to, že udělám domácí vaječný koňak. Pročetla jsem hodně receptů a trošku jsem se obávala výsledku. Nakonec jsem se neřídila českými recepty, kde figurovalo salko a vsadila na recept ze Simply recipes. Udělala jsem dobře - protože výsledek je báječný. 

Vaječný koňak - Eggnog
4 žloutky
50 g cukru
500 ml mléka (použila jsem plnotučné)
špetka skořice
2 celé hřebíčky
250 ml šlehačky
špetka muškátového oříšku
1 lžička vanilkového extraktu (používám ten z M&S, určitě nedoporučuju ten od Dr. Oetkera)
4 lžíce tmavého rumu (či více podle toho, kolik uznáte za vhodné)

Žloutky vyšleháme do pěny a postupně zašleháme cukr - dáme stranou. Mléko se skořicí a hřebíčkem ohřejeme, aby bylo horké -> nesmí se vařit! Polovinu ohřátého mléka za stálého míchání přidáme ke žloutkům. Přidáme zpátky do hrnce ke zbytku mléka a ohříváme do mírného zhoustnutí -> nesmí se vařit, jinak se to srazí! Poté odstavíme z plotny a vmícháme šlehačku. Necháme asi hodinu vychladnout. Přidáme rum (můžete přidat půl na půl rum a burbon), vanilkovou esenci a muškátový oříšek. Přelijeme do láhve (docela pěknou se zátkou jsem koupila v Ikee) a máme hotovo. Ochutnávali jsme hned druhý den a byl výborný, ale nechte ho klidně pár dní uležet. 
Dobrý bude i bez alkoholu pro děti:-).



1 komentářů :

  1. Na třičtvrtě litru 4 lžice alkoholu? to můžou děti rovnou. Víc alkoholu bývá i v bylinkových sirupech :-D

    OdpovědětVymazat