pondělí 20. ledna 2014

Salát s pečenými rajčaty a chlebem

Na začátku léta jsme díky Albert magazínu s K. objevili tenhle salát, který se stal u nás doma velkým hitem. Je to výborná lehká večeře v horkých dnech nebo oběd po sportu. My se ho nebojíme dělat ani teď v zimě. 

Na čtyři porce:
500g cherry rajčátek
250g bílého chleba (kupuju takový křupavý v Lidlu)
12 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého balsamikového octa (já ho nemám, takže používám bílý vinný ocet z M&S)
125g rukoly
12 plátků prošuta (nebo třeba schwarzwaldská či španělská šunka)
parmezán (nebo jiný váš oblíbený sýr)

Česnekový dresink
1 lžíce bílého balsamicového octa
2 lžíce vody
60ml olivového oleje
sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Rajčátka nakrájíme na půlky a chleba natrháme na kousky (nebo nakrájíme na kostičky). Rajčata, chleba a neoloupané stroužky česneku dáme do mísy a opatrně smícháme s balsamikovým octem a olivovým olejem. Poté vše přendáme na plech vyložený pečím papírem (já dávám i do pekáče). Pečeme dokud chleba není opečený a křupavý cca 30 - 40 min.
Po vyndání z trouby, z plechu vyndáme česnek, který prolisujeme do mističky (nebojte se, pečením ztratí na své ostrosti). K česneku pomalu přidáváme olej a mixujeme, dokud nevznikne hladký krém. Nakonec ještě promixujeme s octem a vodou, osolíme a opepříme. 
Pečená rajčata a chléb dáme do mísy a promícháme s rukolou. Rozdělíme do mističek, pokapeme česnekovým dresinkem, pokladame natrhanými plátky šunky a hoblinkami parmezánu (dávám i eidam).  


Zdroj: Albert magazín 6/2013

0 komentářů :

Okomentovat