úterý 3. června 2014

Jahodový koláč s lučinou a pečenou drobenkou

Blíží se léto a s ním i období jahod. O víkendu jsem dostala asi půl kila jahod a tak jsem si řekla, že upeču nějaký koláč. K. nemá rád takové ty suché buchty, takže jsem hledala něco lehčího a našla tohle. Koláč slaví docela úspěch, tak přidávám recept. Hlavně se toho nezalekněte, příprava není tak šílená, jak se může zdát. Dopředu upozorňuju, že těsto si musíte připravit den předem.
Trošku jsem vzdala převažování cupů na gramy, tak se zkuste třeba v Tescu poohlédnout po něčem takovém (koupila jsem tam podobné odměrky asi za 99,-).


Na těsto: 
2 lžíce nasekaných mandlí
6 lžic moučkového cukru (prosátého)
1 a 1/4 cupu (hrnku) hladké mouky
špětka soli
1/2 cupu studeného másla na kostky
1 žloutek
1/2 lžičky vanilkové esence

Na drobenku:
1 a 1/4 cupu hladké mouky
1/3 cupu cukru krupice
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky skořice
špetka soli
1/4 cupu nasekaných mandlí 
1/2 cupu rozpuštěného másla

Náplň:
450 g krémového sýru (já použila kombinaci 200 g lučiny, 120 g smetanové lučiny a 2x 80 g žervé) klidně použijte i 550 g sýru, zvlášť pokud máte větší formu na koláč
1 cup moučkového cukru (já jsem dala jen polovinu a přišlo mi to sladký až až)
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
450 g jahod (nakrájených na plátky)

Těsto jsem dělala v robotu se sekáčkem (asi to můžete zkusit i ručně, jen to bude pracnější a v těstu budou větší kusy mandlí). Nejdřív si prosyjete cukr, přidáte mandle a chvilku všechno v robotu promícháte (cca 1 min.) Pak přidejte mouku a sůl a zase párkrát nechte promíchat. Přidejte kousky másla a nechte chvilku míchat až se všechno začne spojovat do takových hrudek. Poté přidejte žloutek a vanilkovou esenci a míchejte tak dlouho až z těsta bude velká koule. Poté těsto přendejte na pomoučněný vál, udělejte z něj placku, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky. 

Po hodině vyndejte těsto z ledničky a nechte 20 min venku, aby trošku povolilo. Dál už si připravte vymazanou formu na koláč (já měla průměr 31 cm) a těsto do formy vymačkejte tak, aby pokrývalo i boky, šlo to docela dobře. Pak už jen formu dejte do pytlíku a nechte přes noc v ledničce. 

Druhý den, když chcete jít péct si těsto musíte zatížit (já ho zatížila rýží) a dejte péct na 180 stupňů. Po 10 minutách dejte rýží/luštěniny pryč a nechte dopéct (já pekla ještě 15 minut), záleží na vaší troubě.

Mezitím si připravte drobenku. V míse si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidejte nasekané mandle, promíchejte a pak přidejte máslo. Všechno nasákne a nechte to chvilku odpočinout. Pak pomocí prstů promačkejte, aby jste měli hrudky a všechno přesypte do pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem. Až dopečete koláč (můžete péct i současně, ale to mi moje trouba nedovoluje), tak dejte péct drobenku, dokud nebude zlatá. 

Mezitím, co vám bude stydnout korpus a drobenka si připravte náplň. Do mísy si dejte všechen svůj sýr a chvilku šlehejte ručním šlehačem. Pak přidejte cukr a vanilkovou esenci, znovu chvilku šlehejte a máte hotovo. 

Když je korpus vychladlý, tak do něj rozetřete půlku (možná ani ne) sýru. Nahoru dejte plátky jahod a navrch zase sýr. Nakonec všechno zasypte drobenkou. Jíst můžete hned. 




0 komentářů :

Okomentovat