pondělí 6. ledna 2014

Rajčatové rizoto.

Mám ráda krémová rizota. Z domova a školní jídelny jsem byla zvyklá na takové to klasické s masem a zeleninou, kde se rýže vařila zvlášť a pak se smíchala se zbytkem ingrediencí. Já sama jsem dlouho dělala rizoto se šunkou, hráškem, mrkví a kukuřicí, které se vařilo dohromady s rýží a nakonec se do něj vmíchával nastrouhaný sýr. Bylo to rychlé a dobré. 
Nedávno jsem našla recept na tohle rajčatové rizoto bez masa (i když maso si do něj klidně přidat můžete), které se u nás stalo hitem. Včera jsem ho dělala k obědu pro sestřenku - po všem tom těžkém vánočním jídle. 

Pro dvě porce:
200 g rýže arborio (včera jsem používala tu od Lagris, ale dobrá je i z M&S)
200 g rajčatového pyré
nasekaná sušená rajčata
pár pokrájených cherry rajčátek
750 ml vývaru (já používám zeleninový, ale můžete zkusit i masový)
bílé víno (dobrovolné)
40 g másla 
půlka cibule
2-3 stroužky česneku
50 g strouhaného sýra (nejlépe parmazán, ale můžete použít i eidam)
pepř, sůl, bazalka

Nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem osmahněte na půlce množství másla, přidejte rýži a pražte 3-5 min. 
Poté přilijte sběračku vývaru, která se poměrně rychle vsákne do rýže, míchejte až se vstřebá a přilijte další (teď můžete přilít místo vývaru víno). Rizoto by nemělo být nikdy úplně ponořené, ale tekutinu nenecháme ani úplně vypařit. Opakujeme dokud nespotřebujeme polovinu vývaru. 
Poté přidáme protlak, pokrájená rajčata a pokrájené lístky bazalky (nebo sušenou), pořádně promícháme. Poté dál pokračujeme v přimíchávání vývaru. Asi po 20 min. by se měl všechen vývaru vstřebat - rizoto bude krémové, ale rýže není rozvařená. 
Rizoto odstavíme z plotny, vmícháme nastrouhaný sýr a zbytek másla. Necháme 2 minuty odstát. Osolíme, opepříme podle chuti. 
Já navrch dávám plátky opražené slaniny. Jednou jsem navrch dala medailonky z vepřové panenky, ale můžete rizoto ozdobit bazalkou nebo posypat sýrem. 



Zdroj: Rissoto.cz

3 komentářů :

  1. Já tomu sice neříkám rizoto, ale takovou tu českou variaci na sypkou rýži smíchanou se vším možným, mám ráda. Protože mi rýže v té sypké podobě chutná a mohla bych ji jíst i suchou. Na pravé rizoto jsem dosud nějak neměla odvahu, trochu mě ta mazlavá konzistence odrazuje. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta mazlavá konzistence je na tom právě to nejlepší! Za pokus to určitě stojí. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě ho vyzkouším, šéfkuchař nám v práci vařil jedno luxusní a taky bych chtěla takové umět. Jen bych jestě pridala třtinový cukr aby cibulka zkaramelizovala:)

    OdpovědětVymazat