pátek 18. ledna 2013

Přečteno v roce 2012.

Henderson, král deště - Saul Bellow
Obsah: Příběh extravagantního amerického milionáře, který se v nitru Afriky pokouší najít sám sebe.
Názor: Knížka, kterou čte na konci jednoho dílu Ally McBeal - na přebalu americké verze je lev. Po x letech jsem ten přebal zahlédla v jednom seznamu knih a konečně jsem zjistila o jakou jde knížku :-). A tak jsem nelenila a zašla do knihovny. Pamatuju si, že jsem jí začala číst v době, kdy jsem chodila na příšernou brigádu balit dárky :-D. Saul Bellow je poměrně oblíbený spisovatel, ale jeho styl je docela osobitý a myslím, že ne každého by to bavilo. Za mě lepší průměr.

Jednu na mou lásku - Tony Parsons 
Obsah: Příběh učitele jazyků Alfieho Budda, který v Hong Kongu ztratil svou životní lásku a nyní se jako poražený muž vrací k rodičům do Londýna, kde již nedokáže žít.
Názor: Knížka objevena čirou náhodou mám pocit. Velmi čtivá, oddechová literatura.

Zářivá světla velkoměsta - Jay McInerney 
Obsah: Hrdinou je mladý redaktor známého newyorského časopisu, kterého jednotvárná práce, absurdní prostředí a ztráta matky a ženy vyvedou ze zběhnutého životního stereotypu. Prožije hektický týden na večírcích, v nočních klubech a barech se svými extravagantními přáteli. Po týdnu zjistí, že se jedná o další stereotyp a rozhodne se pokusit převzít zodpovědnost za vlastní život.
Názor: V jednom z dílů Dawsons Creeku čte tuhle knížku Jen. Když jsem loni na seriál po dlouhé době zase koukala, tak jsem se řádně podívala na titul a zjistila, že knížka vyšla i česky. Líbilo se mi moc, film s M. J. Foxem kupodivu už tolik ne. 

Dívka v puntíkových šatech - Beryl Bainbridge
Obsah: V létě roku 1968 se vydá mladá anglická dívka do Spojených států, kde se má setkat s mužem, kterého zná pod jménem Harold Washington. Ve svém kufru má Rose pouze puntíkové šaty a jednosměrnou jízdenku. V příletové hale na ni Harold opravdu čeká. Po krátkém seznámení se ústřední hrdinové společně vydávají v karavanu na dlouhé putování americkou krajinou. 
Názor: Líbil se mi v knihovně přebal a název knížky. Ten byl nakonec bohužel lepší než knížka samotná, mě to moc neoslovila a za mě bych asi nedoporučovala.

S elegancí ježka - Muriel Barbery
Obsah: Příběh Renée, neobyčejné domovnice žijící v luxusním domě v ulici Grenelle. Aby maskovala své nevšední choutky, četbu ruských klasiků a filozofických spisů, musí promýšlet každé své slovo, skrývat svou kultivovanost.
Názor: Strašně čtená knížka. Tak jsem si řekla, že to zkusím taky. Filozofický nádech mě zpočátku spíš odrazoval, ale i já jsem tomu nakonec propadla. Tady na blogu už jste ukázku vidět mohli.

Příšerně nahlas a k nevíře blízko - Jonathan Safran Foer
Obsah: Pozoruhodný román amerického autora očima devítiletého svérázného chlapce, jehož otec zahynul při útoku na New York, nahlíží současnou společnost z hlediska jednotlivce traumaticky zasaženého společenským vývojem.
Názor: Obsah hodně stručně, protože tohle musíte přečíst. Jednoznačně nejlepší knížka tohoto roku, okamžitě zařazena do mých top deset. Dokonce mě naučila číst knížky v autobuse (dělávalo se mi špatně), protože odtrhnout se fakt nedalo!

Černobílý svět - Kathryn Stockett
Obsah: Román vypovídá o rasové segregaci v Jacksonu, metropoli státu Mississippi, na počátku 60. let 20. století.
Názor: Pravděpodobně hodně z vás vidělo film (a ten je dobrý), ale knížka je knížka. Já jsem nejdřív četla a pak viděla. Knížku jsem dostala k Vánocům, takže se mi vyjímá v knihovně a jsem za to ráda. Krásná knížka, která Vás tak trochu nutí i přemýšlet.

Padněte na kolena - Ann-Marie MacDonald
Obsah: Dramatická sága kanadské rodiny odehrávající se v 1. polovině 20. století je prvotinou mladé autorky, která v pohnutých osudech několika žen, poznamenaných hříchem jejich otce, sugestivním způsobem evokuje antickou tragédii.
Názor: Na seznamu jsem jí měla už delší dobu. V knihovně mi na ní padl zrak, délky jsem se nezalekla a dala se do čtení. Výborné! Velmi zajímavé a čtivé! Doporučuji! A mám pocit, že je v 1001 knih, které musíte přečíst než zemřete.

Jeden den - David Nicholls 
Obsah: Psychologický román, odehrávající se během dvaceti let, kdy se stále znovu scházejí a rozcházejí Emma a Dexter, spolužáci, přátelé, milenci a možná i něco víc.
Názor: Opět jste možná viděli spíš film. Já jsem si knížku přála k Vánocům, takže film jsem viděla až poté (taky se mi líbil), ale v knížce je toho mnohem víc. Moc hezky napsané!

Pokoj k pronajmutí - Elizabeth Berg 
Obsah: Psychologický román vypráví o krizi v životě čtyřicetileté ženy, která se vyrovnává s odchodem manžela a těžce zápasí o citovou i finanční nezávislost.
Názor: Měla jsem taky na nějakém seznamu. Čtivá, oddechová knížka, kterou můžu jen doporučit.

Mezi akty - Virginia Woolf 
Obsah: Vynikající novela uzavírá dílo anglické autorky a poeticky líčí průběh jednoho odpoledne, v němž na anglickém venkovském sídle probíhá ochotnické představení.
Názor: Tak jsem se odhodlala, že zkusím další Woolfovou, jenže po Paní Dallowayové už jsem se do žádné prostě nezačetla. Nečetlo se mi to dobře a hvězdiček jsem tomu moc nedala.

Jablečné víno s Rozárkou - Laurie Lee
Obsah: Autobiografické vyprávění anglického básníka a prozaika provází čtenáře krajinou jeho dětství, malebným údolím v jihozápadní Anglii, ve 20. letech 20. století.
Názor: V téhle době jsem dostala 1001 knih a začala jsem číst knížky z tohohle seznamu. Hned první mě nadchla a moc se mi líbila. Jablečné víno si určitě sežeňte.

Willard a jeho kuželkářské trofeje - Perverzní mystérium - Richard Brautigan
Obsah: Příběh, ve kterém jsou omylem zavražděni manželé provozující poněkud neobvyklé sexuální praktiky, je parodií na perverzní thriller.
Názor: Po tolika letech zase Brautigan. Od něj se mi vždycky všechno líbilo a ani tentokrát to nebylo jiné. Ten chlap prostě uměl psát!

Chaloupka strýčka Toma - Harriet Beecher Stowe 
Obsah: Román zobrazuje život černochů na otrokářském Jihu Ameriky v období před válkou Severu proti Jihu.
Názor: Dlouho jsem jí chtěla číst, ale rozměry knížky mě trochu odrazovaly - není to knížka do kabelky. Pak jsem jí našla v i 1001 knih, tak jsem neodolala a začala nosit batoh:-D. Krásná knížka! Stojí za přečtení.

Dvojí život Heleny Grahamové - Anne Brontë
Obsah: Romantická hrdinka spojuje svůj život s vesnickým šlechticem, který neukázněnou a lehkomyslnou povahou ničí sebe i ji a rozbíjí tento svazek. Mladá žena se po rozchodu uzavírá světu a odmítá jakoukoli naději na nové štěstí. Na pozadí osobního dramatu mladé ženy je pak vylíčen sugestivně a značně realisticky i dobový kolorit anglického venkova té doby.
Názor: Další knížka z 1001 knih. Sestry Brontëovi jsou všechny moc šikovné - čtivá, zajímavá knížka.

Konec světa & Hard-boiled Wonderland - Haruki Murakami
Obsah: Román o osamělosti v dnešním přetechnizovaném světě, kde je možné přežívat ze dne na den, o nic moc se nestarat a čekat. A svou pasivitou možná prohrát vlastní život.
Názor: Murakami prostě píše přesně podle mého gusta. Tahle knížka byla možná trochu náročnější, ale stála za to. Od Murakamiho zatím můžu doporučit fakt všechno.

Kniha léta - Tove Jansson
Obsah: Půvabná knížka neobyčejných vzpomínek malé Tove Janssonové na její babičku.
Názor: Krásná útlá knížka. Četla jsem jí o posledním volnu než jsem nastoupila do práce. Mohu jen doporučit!

Studna osamění - Radclyffe Hall 
Obsah: Slavný román anglické autorky sugestivně líčí duševní osamělost a izolaci inteligentní a citlivé lesbicky založené dívky na počátku 20. století.
Názor: Další z 1001 knih. Zaujal mě námět a četlo se to moc dobře. 

Bílé zuby - Zadie Smith
Obsah: Prvotina anglické autorky vypráví o problémech přistěhovalců různých ras v Anglii zhruba od 2. světové války až do konce tisíciletí.
Názor: Na seznamu jsem jí měla už nějakou dobu a když pak byla i v 1001 knih, tak jsem se konečně odhodlala. Některé části mě až tak nebavily, ale globálně je to dobrá knížka. 

7 návyků skutečně efektivních lidí - Stephen R. Covey 
Obsah: Sedm základních návyků, které autor doporučuje pro přeměnu v cílevědomou, sebevědomou a harmonickou osobnost.
Názor: Knížka, kterou jsem četla na Management do školy. Kupodivu nebyla vůbec špatná a pokud Vás podobné věci zajímají, můžu jen doporučit.

Velká ryba - Daniel Wallace
Obsah: Román současného významného autora z amerického Jihu zachycuje složitý a komplikovaný vztah mezi otcem a synem.
Názor: Určitě znáte film od Tima Burtona. Zcela náhodou jsem v knihovně objevila i knížku a protože film je jedním z mých nejoblíbenějších, brala jsem jí všema deseti. Je to útlounká knížka a od filmu se trochu liší - asi je víc taková roztříštěná. Pro fanoušky, ale povinnost :-).

Vřelé díky, Jeevesi - P.G. Wodehouse
Obsah: Historka o příteli mladého londýnského Dandyho, kterého před zvolením do Dolní sněmovny a nechtěným sňatkem zachránil pohotový komorník Jeeves.
Názor: Na P. G. Wodehouse jsem se chystala už pár let. V létě jsem se do něj konečně pustila a nakonec to bylo vlastně docela zklamání. Mě ten styl psaní vůbec nenadchnul a zatím se na nic dalšího nechystám. 

Franny and Zooey - J.D. Salinger 
Obsah: Novela o touze po nalezení smyslu života je citlivým obrazem něžného vztahu matky a jejích dvou nejmladších dětí.
Názor: Salingerova klasika hned po Chytání v žitě a je v 1001 knih, takže jsem se do ní pustila. Moc se mi nelíbila, u mě průměr. Žito bylo mnohem lepší.

Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů - Annie Barrows, Mary Ann Shaffer 
Obsah: Příběh Juliet Ashtonové, která je krátce po druhé světové válce úspěšnou autorkou humoristických esejů. Ve chvíli, kdy je kniha uvedena na trh, se Juliet začíná rozhlížet okolo sebe a hledá námět pro další knihu. Shodou různých náhod k ní dorazí dopis jednoho z obyvatel ostrova Guernsey, kde se válečné řádění projevilo trochu jinak než například v Londýně. Juliet si začne s tímto mužem psát a i díky němu poznává nejprve prostřednictvím dopisů život na ostrově.
Názor: Krásná knížka! Celá formou dopisů. Něco jsem tady z ní už postovala. Jednoznačně knížka na vaše seznamy!

Woodstock: Příběh zrodu legendárního festivalu míru a hudby - Michael Lang
Obsah: Legendární hudební festival v americkém Woodstocku očima jeho hlavního organizátora Michaela Langa, který v knize vypráví známou i neznámou historii této památné akce ze srpna 1969. S přehledem všech vystoupení a rejstříkem osob.
Názor: Nejlepší knížka léta! Jakmile jí někde uvidím, ráda si jí koupím. Hned po dočtení jsem se podívala i na film a okamžitě jsem zatoužila být v 69. v Americe:-).

Noční vlak do Lisabonu - Pascal Mercier
Obsah: Psychologický román švýcarského autora vypráví o usedlém životě stárnoucího profesora starých jazyků z Bernu. Ze dne na den se tento muž rozhodne opustit své místo i zemi a rozjede se do Portugalska.
Názor: Tahle knížka je taky bestseller - letos jsem se do nich docela pustila:-). Moc pěkná a čtivá knížka a rozhodně se jí nebojte.

Pařížská manželka - Paula McLain
Obsah: Podmanivý příběh prvního manželství Ernesta Hemingwaye ve strhujícím prostředí Paříže 20. let 20. století.
Názor: Hemingwaye mám moc ráda, takže když jsem objevila přes fb stránku o knížkách tohle, rychle jsem se po ní začala shánět. Četla jsem jí jedním dechem a určitě doporučuju!

Dějí se i větší podivnosti - Kelly Link
Obsah: Podmanivý příběh prvního manželství Ernesta Hemingwaye ve strhujícím prostředí Paříže 20. let 20. století.
Názor: Zajímavý nápad, ale nakonec to bylo docela slabý.

Poslední léto - Ann Brashares 
Obsah: Milostný román, který vypráví o citu mladých lidí, kteří se poznávají nejprve jako děti. Posléze však vyrostou, city se prohlubují a oni nevědí, co si s novým vztahem, jenž byl zprvu velmi kamarádský, počít.
Názor: Letní zamilovaná oddechovka od autorky Sesterstva putovních kalhot. 

Blondýnka - Joyce Carol Oates 
Obsah: Stylizovaný fiktivní životopis americké filmové hvězdy Marilyn Monroe.
Názor: Hodně objemná knížka, ale byla tak úžasná, že jsem se s ní každý den tahala do práce:-). 

Steve Jobs - Walter Isaacson
Obsah: Životopis Steva Jobse, zakladatele Applu, sepsaným s jeho pomocí a podporou.
Názor: První knížka, co jsem četla v Kindlu. Dozvěděla jsem se hrozně moc o Applu a o Steveovi a líbilo se mi, že to bylo všechno vykreslené hodně reálně a nesnažilo se Steveovi lichotit. Hodně jsem tím žila a kdyby u nás jablíčkový věci nebyly tak šíleně předražený, možná bych je i začala používat :-D.

Není přání jako přání - Alexandra Potter 
Obsah: Humoristický román vypráví o strastech a slastech života mladé nezávislé Angličanky, žijící v Londýně.
Názor: Lehká literatura na cesty - jinak bych to snad specifikovat nemohla. Čte se to samo, ale kvalitka to moc není. 

Kam se poděl můj Sýr? - Spencer Johnson 
Obsah: Podobenství přinášející poučení o tom, že změna je život a každý z nás by se měl naučit přijímat nejrůznější životní změny.
Názor: Doporučení od lidí ze skupiny na FB. Změny mi dělají celý život problémy, tak jsem si říkala proč si to nepřečíst:-). Není to vůbec špatné, ale asi mě to neoslovilo tolik, jak by mělo.

Dobrodružství Huckleberryho Finna - Mark Twain
Obsah: Huckleberry Finn uteče svému stále opilému otci a vše narafičí tak, aby to vypadalo, že byl zabit. Míří dolů po řece Mississippi společně s uprchlým otrokem Jimem.
Názor: V kindlu jsem se taky prokousala pokračováním Toma Sawyera:-). Místy čtivé, místy míň - ale je to klasika ne?:-)

Za soumraku - Michael Cunningham 
Obsah: Psychologický román odehrávající se v současném New Yorku. Autor proslaveného románu Hodiny a Vzorové dny přichází i tentokrát se sexuální tematikou, týkající se všech ne zcela jednoznačně zařaditelných sexuálních okouzlení.
Názor: Cunningham je jedním z mých nejoblíbenějších spisovatelů. Ostatní knížky jsou pětihvězdičkové, tahle čtyřhvězdičková. Nemám, co vytknout.

Údolí panenek - Jacqueline Susann
Obsah: Úspěšný americký román z konce 60.let líčí osudy tří krásných a mladých hereček.
Názor: Neskutečně čtivá knížka! Určitě doporučuju!

Strom v srdci - Kim Edwards
Obsah: Psychologický román, sledující životy rozdělených dvojčat, se odehrává v letech 1964-1989 v Pensylvánii a Kentucky.
Názor: Krásná knížka. Zaujalo mě i to, že jedno z dvojčat má downův syndrom. Zajímavé a čtivé!

Neonová bible - John Kennedy Toole
Obsah: Sugestivní vyprávění v první osobě je obrazem osudu mladíka, který vyrůstal v chudé rodině kdesi na americkém Jihu před 2. svět. válkou.
Názor: Hrozně mile mě to překvapilo! Chystám se teď na Spolčení hlupců - i když to má být úplně jiné.

Prozacový národ - Elizabeth Wurtzel 
Obsah: Výpověď inteligentní Američanky o depresi a jejím působení, s níž se potýkala od dětství.
Názor: Námět, co mě okamžitě zaujal - zvlášť proto, že je knížka podle skutečnosti. Chystám se i na film s Christinou Ricci.

Jíst, meditovat, milovat - Elizabeth Gilbert 
Obsah: Pětatřicetiletá Američanka po nezdařeném manželství a drásavém rozvodu se rozhodne zbavit depresí a zmatku cestováním. V odlišném prostředí se během jednoho roku pokouší najít sama sebe.
Názor: Velká vzácnost, kdy mě film bavil mnohem víc než knížka - nevím čím to. Knížka je dobrá, o tom žádná - ale film mě chytnul zkrátka víc.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs 
Obsah: Fantasy román o šestnáctiletém chlapci, který pátrá po historii tajemného sirotčince, jehož obyvatelé byli podivní a je možné, že stále ještě existují.
Názor: Další knížka z Kindlu. Hrozně jsem to žrala. Prokládáno autentickými fotkami. Konec je trochu slabší, ale čekám, že bude další díl.

Rozum a cit - Jane Austen
Obsah: Klasický román o osudech tří sester, které po otcově smrti žijí i se svou matkou z blahovůle vzdáleného příbuzného na jeho panství.
Názor: Jako každý rok, aspoň jedna Austenová:-). Jiné se mi líbily víc, ale špatné to nebylo.

Kouzelný kalendář - Jostein Gaarder
Obsah: Vánoční příběh o jednom obyčejném norském chlapci, který dostane kouzelný adventní kalendář.
Názor: Velké zklamání. Říkala jsem si, že to bude výborný úvod k Vánocům, ale vůbec mě ta knížka nebavila a dočetla jsem jí jen s velkým sebezapřením.

2 komentářů :

  1. Skvělý seznam! Něco jsem z něj četla a zítra se chystám do knihovny nejmíň pro deset knížek :) Fakt díky, budu z něj čerpat ještě dlouho :)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem ráda, děkuju! Přesně proto tyhle seznamy dělám, taky se ráda inspiruju od ostatních:-).

    OdpovědětVymazat